maandag 21 april 2008

Childhood treat Tractatie uit m'n jeugd

These "apple balls" are a treat from my childhood. They are so easy to make and are so tasty that they will be eaten before they even have the time to cool.
What do you need. You need a package of rolled out puff pastry. Squares are better then the round pie shapes but my store had non.
You also need 4 semi sweet apples, a few teaspoons of dark or light soft sugar and a pinch of cinnamon and one eggyolk.
Peel and core the apples and put each of them on a piece of pastry.

*******

Deze appelbollen zijn een echte tractatie vanuit m'n jeugd.Weinig bakkers bakken ze nog al zie je ze in Limburg nog wel regelmatig.
Ze zijn zo smakelijk en makkelijk te maken dat je je moet haasten om er eentje te pakken te krijgen want hier zijn ze meestal op voor ze de kans krijgen om koud te worden.
Wat heb je nodig. Je hebt een pakje uitgerold bladerdeeg nodig. De vierkante stukjes zijn makkelijker dan de ronde maar mijn winkel had ze niet. Je hebt ook wat gemalen kandijsuiker, lichte of donkere, kaneelpoeder en een eidooier nodig. Als appelen zijn Jonagold heel lekker.
Schil de appelen en verwijder het klokhuis.

Put each appel on a piece of dough and fill the opening in the apple with a sprinkling of cinnamon and two teaspoons of sugar.

Plaats elke appel op een stuk deeg en vul de opening van de appels met een beetje kaneel en twee koffielepeltjes gemalen kandijsuiker.

Enrobe the apples with the dough. If the dough does not stick, use a touch of water to hold it together.

Verpak de appels in het deeg. Als het deeg niet wil kleven gebruik dan een tipje water om het te doen kleven.


Glaze the apples with a beaten egg yolk.

Glazuur de appels met een opgeklopte eidooier.

Bake them in a hot oven 425°F for about 20 minutes and let cool. Be careful the juice can run out and is very hot!
Bak ze in een oven van ongeveer 200 graden in 20 minutjes gaar. Laat afkoelen op een rek.Pas op want de saus kan uit de appelbollen komen en die saus is zeer heet.



Eat them almost cold with or without some whipped cream of icecream. You can store them for few days and eat them cold or reheat them if wanted. Enjoy!
Eet ze wanneer ze bijna koud zijn, alleen of met slagroom of ijs. Je kan ze ook makkelijk bewaren en dan kan je ze koud opeten of lichtjes opwarmen.
Smakelijk!




6 opmerkingen:

Marianne zei

Hmm, lekker Nicky. Ik ben dol op appelbak. Welk soort dan ook ;-)

Miss Jean zei

Nicky: Thank you for stopping by my blog. We certainly have lots in common. My husband loves those "apple balls". We call them apple dumplings.

Have a great week.

marga zei

Makkelijk en het zie er nog lekker uit ook....misschien ga ik ze eens proberen.

Something White zei

Zo'n smakelijke appelbal wil ik ook wel eens proeven! Ik eet dolgraag alles wat met appel te maken heeft: appelmoes, appeltaart, appelbeignets... en met ijs erbij is mijn dag helemaal goed :D
Bedankt voor het recept. Je moet eens naar www.landzichthoutsberg.nl gaan. Ik zag daar onder de rubriek 'glaswerk' een paarse vaas staan van Belgische makelij. Is dat een merk dat ook in jouw collectie voorkomt? Jeminee, die vaas kost 650euro!! Groetjes.

Something White zei

Ik ben er weer even, alleen om te zeggen dat ik soms even kom luisteren naar jouw muziek van Madredeus. Geweldig! Had ik nog nooit van gehoord. Groetjes :D

Rhondi zei

Hi Nicky. Those apple balls look delicious. I'll have to try to make then some time. Looks very easy!
Lucky you to take a Kaffe Fassett class. I heard him speak at the International Quilt Show in Houston. I've loved his work for years, back when he was doing knitting and needlework.
Rhondi xo