woensdag 8 juni 2011

Kauwtje

Toen we zondag middag thuiskwamen zat hij daar. Stilletjes op de grond. Ik dacht dat hij gewoon of een jonge vogel was die niet goed kon vliegen of een gekwetst dier. Het verbaasde mij dat hij er maandag nog steeds zat. Na een aarzelende poging tot vliegen kon ik hem vastpakken. Zijn vleugels zagen er helemaal ok uit en ook zijn pootjes en zo waren niet gebroken.
Waarom zat hij dan daar zo zielig aan de keukendeur?

Maandag morgen zat hij er nog. Het was gratis tv kijken voor de katten. Het kauwtje bleef rustig zitten. Pikte af en toe aan de vuilbak dus dacht ik hij heeft honger. Hem opgepakt en wat vlees in z'n bek geduwd en wat zaden op de grond gelegd en een bakje water bij hem gezet. Even laten zat hij op de waterbak. Toen begon het te stortregenen en hij bleef zielig zitten. Effen een bakje gehaald voor hem en er een zitstok in gezet maar het maakte hem alleen maar bang. In de vroege avond vloog hij hortend en storten door het tuinpoortje ,weg van de keukendeur.
De katten die buitenliepen lieten hem gewoon zitten. Jack zat er op een zeker moment 10 cm vandaan maar kwam niet aan hem.Dinsdagochtend vond ik hem in de voortuin. Hij was duidelijk stervende. Vliegen zaten al om z'n mooie grijze kopje te draaien. Ik vond het naar om zien. Het kauwtje had zo'n mooie blauwe oogjes en keek zo onschuldig en vol vertrouwen naar me. Hij had het moeilijk maar ik kon het niet over m'n hart krijgen om het naar het hiernamaals te helpen. Vier uur later lag hij nog te sterven. Mijn hart huilde om dit mooie dier dat zo'n moeite had om dit leven te verlaten. Ik aaide zijn kopje en legde hem onder een plant in de schaduw.

Vanmorgen was hij dood......

5 opmerkingen:

OCTOPOES zei

Nicky, ontzettend jammer van de kauw, maar die foto van jouw 3 poezen aan de hordeur is een prijs waard!!

Convenor zei

Have you heard about the World Exclusive interview with Pushkin, the Birmingham Oratory Cat who met the Pope?

http://catholicheritage.blogspot.com/2011/07/pushkin-oratory-cat-who-met-pope.html

Please let all your readers know about the World Exclusive Interview that we are proud to include in our journal:

http://catholicheritage.blogspot.com/2011/07/christvs-regnat-july-2011.html

It can be downloaded here:

http://www.lulu.com/product/paperback/christvs-regnat-volume-5-number-1-july-2011/16340963

We'd also love if you can ask all your readers to come and follow our blog:

http://www.catholicheritage.com

And if you can post up a link to our blog on your own.

Anoniem zei

sorry, maar er moet mij iets van het hart: ik begrijp echt niet dat je de dierenambulance niet hebt gebeld toen het beestje nog steeds voor de deur zat. Die zijn er juist ook om jonge vogels op te vangen. Natuurlijk doe je zoiets niet meteen omdat vogeslouders op een afstandje kunnen meekijken en als je er niet bent het beestje kunnen voeren, dan is het slecht zaak om de katten uit de beurt te houden en de natuur doet verder haar werk (althans, het blijkt dat dit bij kauwtjes juist net niet het geval is en dat een jong kauwtje aan zijn lot is overgeleverd, maar zeker weten doe ik dit laatste niet). Desalniettemin, het beestje zat er al zo lang.. Je had hem kunnen helpen, maar hebt hem in plaats hiervan extra stress bezorgd door je katten bij hem te laten. Echt onbegrijpelijk!! Dit kost een vogel zoveel stress!! Een kat is zijn predator!! Ik kan er met mijn verstand werkelijk niet bij.
Hij is of waarschijnlijk of verhongerd of toch door 1 van je katten te grazen genomen toen je niet keek, of misschien wel beiden.
En nog iets dat me van het hart moet: oen het slecht met hem ging kon je, schreef je, het niet over je hart verkrijgen om hem naar de hemel te verzenden, wellicht had hier de dierenambulance ook iets voor je kunnen betekenen. Nu heeft het beestje zo liggen creperen..
Ik vind het echt zo ontzettend zielig voor het beestje. Ik hoop echt dat je de volgende keer anders zult handelen. De katten uit de beurt houden bijvoorbeeld en iemand bellen die je verder op weg kan helpen, met wat voor een dier dan ook. Helaas is het voor dit beestje te laat.

Veel mensen weten het niet maar kauwtjes zijn één van de meest lieve en sociale vogels. Ze vormen paartjes voor het leven, wat ook duidelijk buiten het broedseizoen te zien is. Het zijn heel sociale vogels.

Groeten,
Peter

Anoniem zei

sorry, maar er moet mij iets van het hart: ik begrijp echt niet dat je de dierenambulance niet hebt gebeld toen het beestje nog steeds voor de deur zat. Die zijn er juist ook om jonge vogels op te vangen. Natuurlijk doe je zoiets niet meteen omdat vogelouders op een afstandje kunnen meekijken en als je er niet bent het beestje kunnen voeren, dan is het slechts zaak om de katten uit de beurt te houden en de natuur doet verder haar werk (althans, het blijkt dat dit bij kauwtjes juist net niet het geval is en dat een jong kauwtje aan zijn lot is overgeleverd, maar zeker weten doe ik dit laatste niet). Desalniettemin, het beestje zat er al zo lang.. Je had hem kunnen helpen, maar hebt hem in plaats hiervan extra stress bezorgd door je katten bij hem te laten. Echt onbegrijpelijk!! Dit kost een vogel zoveel stress!! Een kat is zijn predator!! Ik kan er met mijn verstand werkelijk niet bij.
Hij is of waarschijnlijk of verhongerd of toch door 1 van je katten te grazen genomen toen je niet keek, of misschien wel beiden.
En nog iets dat me van het hart moet: oen het slecht met hem ging kon je, schreef je, het niet over je hart verkrijgen om hem naar de hemel te verzenden, wellicht had hier de dierenambulance ook iets voor je kunnen betekenen. Nu heeft het beestje zo liggen creperen..
Ik vind het echt zo ontzettend zielig voor het beestje. Ik hoop echt dat je de volgende keer anders zult handelen. De katten uit de buurt houden bijvoorbeeld en iemand bellen die je verder op weg kan helpen, met wat voor een dier dan ook. Helaas is het voor dit beestje te laat.

Veel mensen weten het niet maar kauwtjes zijn één van de meest lieve en sociale vogels. Ze vormen paartjes voor het leven, wat ook duidelijk buiten het broedseizoen te zien is. Het zijn heel sociale vogels.

Groeten,
Peter

Anoniem zei

Hoi, hier nog een berichtje van Peter. Ik reageerde in mijn vorige bericht een beetje hard zo vind ik zelf. Ik geloof wel dat je al het mogelijke hebt gedaan voor jou doen. Je zal op dat moment waarschijnlijk niet beter hebben geweten hoe juist te handelen en al was het niet de beste behandeling voor het kauwtje, je hebt liefdevol gehandeld en wist gewoonweg niet beter. Mijn excuus dus voor mijn nogal beschuldigende reactie, ik vond het gewoon zo sneu voor het jong. Ik hoop dat je, wanneer er weer een jong zich waagt in jouw tuin, de katten heel even binnen houdt. Maar dat is natuurlijk aan jou. Groetjes, Peter