maandag 21 februari 2011

Kinderschortje Tutorial

In opdracht van m'n schoondochter maakte ik vandaag twee kinderschortjes van deze stof met kokerellende poezen.Ik zag dit idee recent ergens in Blogland maar vraag me niet waar. Ik vergeet zo'n dingen altijd op te schrijven. Het schortje is volledig gedubbeld en dat maakt dat je het langs twee kanten kan dragen.
Uit twee lapjes van zo'n 65 cm hoog X 110 cm breed kan je twee schortjes maken.
Deze maat is geschikt voor kindjes van ongeveer 2 tot ongeveer 4 jaar. Maar de maat is gemakkelijk aan te passen zelfs naar een volwassen formaat.
Je knipt dus telkens 1 schortje uit de voeringstof ( lichtgeel katoen) en uit de voorkant stof ( met de poezen). Voor de hals- en de bindlinten knip je in totaal een reep van 160 cm ( bestaande uit 2 delen) van 6 cm breed.

Hier een idee van de maat.Onderkant van het schortje is afgewerkt zo'n 47 cm breed
.

Hoogte van het rokdeel is 27 cm afgewerkt.Uitsnijding van de arm is 17 cm breed en 18 cm hoog.
Voeg rondom zo'n 7mm naadtoeslag bij.Leg nu de goede kanten op elkaar een stik het schortje rondom toe maar laat 2,5 cm open aan de taille en aan de bovenkant van het bovenstukje.De stippelstreepjes geven de stiklijn aan. De dwarse vette streepje duiden aan waar je de openingen laat.

Laat aan de zoom ook zo'n 10 cm open om het geheel te kunnen draaien.
Stik de schortjes aan elkaar en knip daarna de naadtoeslag van de armrondingen in.
Keer het schortje. Dus alle hoekjes goed uit en vouw de naadtoeslag van de opening waarlangs je gekeerd hebt naar binnen.
Stik nu op 0,5 cm van de rand het hele schortje rond maar spaar weer de opening aan de taille en de bovenkant .Je naait nu wel de opening aan de onderkant mee toe.

Stik nu een lijn op 2,5 cm afstand aan het armsgat.Dit vormt nu de tunnel waarlangs we straks het hals en striklint gaan doorsteken.

Stik de delen van de striklinten aan elkaar tot 1 lang lint van ongeveer 160 cm.
Strijk het dubbel en vouw dan links en recht de stof naar de middenvouw en vouw het geheel weer dubbel en stik de opening dicht. Je krijgt zo één lange reep van 1,5 cm breed.
Neen een veiligheidsspeld en rijg het lint in. Je begint aan de taille en gaat naar omhoog naar de hals. Kom daar naar boven en steek het lint aan de andere kant van de hals weer naar beneden richting taille. Op deze manier past het halslint voor ieder kind.
En zo is je schortje af.
Wil je er een zakje op dan stik je dat op het schortje voor je de twee schortdelen aan elkaar zet.
Uiteraard kunnen de jongensmama's met dit systeem ook een verf- of tuin- of timmer schort maken.Veel sukses!


3 opmerkingen:

creaMIEf zei

leuke tutorial, ga ik zeker nog eens gebruiken voor schortjes te maken voor mijn klas (ze 'koken' zo graag in hun keukentje!)..Nu nog een leuk stofje zoeken:)
Nog een handige tip: aan het lint velcro of drukknop bevestigen (op verschillende maten zodat het mee kan groeien), zo kunnen ze het helemaal alleen aan en uit doen.
Groetjes

OCTOPOES zei

Weer iets om te bewaren en ooit te maken! Alle kinderen kunnen zoiets gebruiken! Helaas kocht ik de hun schorten vorig jaar :/

Poppedijne zei

creMief, je hoeft helemaal niks velcro of zo toe te voegen want het lint van de hals kan over en weer schuiven in de tunnels aan de armen en is zo aanpasbaar aan elke grootte en dikte van het kind.