donderdag 25 oktober 2012

Appel overvloed Apple galore


Voor de 45 ste verjaardag van m'n man kocht ik indertijd een hoogstam appelboom. Ik koos voor het Jonathan ras omdat dat een erg lekkere krokante zure en toch aromatische appel is waarmee je een boel dingen kan doen. Inmiddels is de boom dit jaar 20 jaar oud en hij geeft ons nog steeds dan genoeg appels. Zelfs in z'n minder goede jaren hebben we meestal nog appels teveel. Ik vind het moeilijk die lekkere appels te laten liggen en probeer ze zoveel mogelijk te verwerken. Helaas heb ik op die manier nog appelmoes van drie jaar geleden in de diepvries steken.....

We have a big apple tree in the garden. Twenty years agoo it was a birthday gift for my husband who wanted a big appletree for the garden. The variety is Jonathan wich is a crips tart aromatic apple that has lots of uses. Even in the years he has not a lot of apples I still have to many apples to use. I try to use as much as possible.

My daughter asked for some apple sauce but there had to  raisins and cinnamon in it. That gave me  the idea to make another batch with apples and fresh cranberry's and last but not least I made my own apple and raspberry apple sauce. The apple raspberry apple sauce makes a beautiful pink applesauce with a very delicate raspberry flavour. I think it's delicious. I also tryed a variety with apples and fresh pinapple but the fresh pinapple taste disappeared so I won't make that again. But you can also mix the apples with apricots, plums and rubarb. Mixing it with a few quinzes gives a peach coloured applesauce that is very good with game.
Mijn dochter wilde graag een aantal potjes appelmoes met rozijnen en kaneel eronder en dat bracht me op het idee om de verse veenbessen die ik nog in de diepvries had om die ook te mengen met wat appels en er een appel-veenbessen moes mee te maken en als tenslotte plukte ik in de tuin de laatste frambozen en maakte nog een frambozen appelmoes.Dat laatste geeft een hele mooie roze appelmoes met een delicate frambozensmaak. Erg lekker. Ik probeerde ook nog om appels met verse ananas Elf potjes appelmoes gingen de diepvries in. De dag nadien probeerde ik ook nog appelmoes te maken met verse ananas in maar helaas ging daarbij de frisse ananas smaak verloren dus ik denk niet dat ik dat nog maak.Wel kan je appels nog mengen met abrikoos, pruimen of rabarber. Moes gemaakt van appels met een paar  kweeperen geeft een hele zacht oranje appelmoes die heel lekker is met wild.
 
Samen met de kleindochter werd er dan ook nog een lekkere appelcake gemaakt.
Het recept
4 grote zure appelen, 2 dl zure room, 160 gram zachte boter, 200 gram suiker, 250 gram bloem, 4 eitjes, kaneel en 1 koffielepel bakpoeder en 1 koffielepel bicarbonaat.
Schil de appelen en snij drie ervan in vrij grote blokjes, de vierde appel snij je dikke partjes van.
Meng de boter met de suiker,voeg dan de zure room toe en dan één voor één de ganse eitjes. Meng de bicarbonaat en het bakpoeder met de bloem en meng onder het mengsel. Bebloem de appelblokjes en meng ze ook onder het deeg. Doe in een ingevet en bebloemd bakblik.
Leg vanboven op de cake de partjes appel. Bestrooi de bovenkant met kaneel en grove suiker. Bak ongeveer 40 minuten op 160 graden.

My granddaughter and I also baked an apple cake. 
 
Recipie
4 big sour apples, 160 grams of soft butter, 200 grams of caster sugar, 250 grams of plain flour, 200 grams of sour cream, 4 eggs, 1 teaspoon of baking powder and one teaspoon of bicarb. For dusting the top some cinnamon powder and a bit of extra sugar.
Cut 3 of the apples in chunks, 1 in thick slices. Mix the soft butter with the sugar, then add the sour cream and the whole eggs. Mix the bicarb and bakingpowder with the flour and mix in with the other ingredients. Dust the chunks of apples with a bit of flour and mix in. Put in a baking tin that is oiled  and floured and put the slices of apple on top of the batter. Dust with cinnamon and sugar. Bake for about 40 minutes in an oven that is about 160 degrees.

Het mooie cake blik en de commetjes komen uit de collectie van Emma Bridgewater.
Tin and bowls are from the Emma Bridgewater collection.

1 opmerking:

Nightshade zei

Het ideetje van de appelmoes met framboosjes er doorheen heb ik zelf ondertussen ook eens uitgeprobeerd en is heel goed bevallen! t Is een aanrader! :)

groetjes,
Karolien